sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Vastaukset kysymyksiin

Mun fiilis on ihan mahtava saadessani näinkin monta kysymystä mitä nyt sain! Yhdistelin muutamia samankaltaisia kysymyksiä ja jaottelin kysymykset suunnilleen ryhmiin/tietynlaiseen järjestykseen, joka helpottaa varmasti lukemista. Mutta aloitetaanpa vastaaminen...

Miksi ja miten aloitit ratsastuksen?
Ratsastus on mulle se luonteva harrastus, vaikka viekin paljon rahaa. Tää ei ollu säännöllisenä harrastamisena suinkaan mun idea, vaan allerginen äitini ehdotti syksyllä 2010, ollessani 11 vuotias, alkeiskurssia Seppälässä. Muistikuvieni mukaan taisin olla alkuun vähän epäileväinen (just joo, ehkä sen kaks sekuntia...) mutta muutaman viikon päästä kiikuinkin nykyään yksäripuolella asustelevan suomenhevosruuna Ramseksen selässä.

Ensimmäinen hevonen jolla ratsastit?
Ensimmäinen hevonen jolla ratsastin oli muistaakseni mustankirjava shettistamma Riikka. Nimestä en ole ihan varma, mutta pari vuotta sitten näin tismalleen samannäköisen ponin tällä nimellä. Tää ratsastuskerta oli kylläkin vain pari askelta käyntiä, mutta siitä se sitten lähti ja aloin ratsastelemaan naapurin mustalla shettisruuna Rasulla muutaman kerran vuodessa.

Oletko ajatellut ostaa omaa hevosta?
En ainakaan ihan lähivuosina, mutta mikäli aikaa ja rahaa joskus tulevaisuudessa on niin miksi ei.

Tärkein hevonen?
Ilo. Voi sitä luopumisen tuskaa vuosi sitten! Nytkin kun kävin moikkaamassa ruunaa muutama viikko sitten meinas tulla tippa linssiin. Kehtaskin olla vielä niin myrtsi mulle ;) Kukaan hevonen tai poni ei oo ollu vielä niin tärkee mulle kuin Ilo.
Ratsastusleiriltä kesäkuussa 2013
Ihanin hevonen, jolla olet ratsastanut? Miksi juuri se?
Tähänkin mun tekis hirveesti mieli vastata että Ilo, koska vanhuudesta (täyttää 24v) huolimatta se jaksoi kunnolla pistää hanttiin mun kanssa - milloin pakitettiin kun halusin eteenpäin ja milloin pukiteltiin "villisti" ilman satulaa. Mutta ehkä vastaan tähän kuitenkin että Ruttu: se on toimiva missä lajissa vain. Ravurina juossut todella hyvin, hyppää todella kivasti, suht maastovarma ja taipuu kouluratsastukseenkin mikäli ratsastaja osaa vain asiansa (itsehän en siis saa ruunaa pyöristymään juuri ollenkaan). Eli voisi sanoa että ihan perussuokki! :)

Ratsastusleiri heinäkuussa 2014


Mitkä ovat kolme lempihevostasi Ponilaaksossa?
Ehkä Ruttu, Lätty ja Kati - mihin ne ponit, joita oon rakastanut aina, on oikein jääny? Ja mistä toi yks puoliverinen on tohon tupsahtanut poni- ja suokkitytön lempihevoslistaan?!

Mitkä opettajan hevosvalinnat ovat yllättäneet sut?
Ehkä eniten oon yllättynyt Macystä ensimmäiseksi maastoponiksi Ponilaaksossa, Makkarasta leirin maastotunnille ja Lätystä.

Oletko enemmän hevos- vai ponityttö?
Olen siltä väliltä, sillä pituuteni puolesta alan olemaan jo turhan iso pienimmille poneille.

Mikä on parasta tallilla ja hevostan kanssa olemisessa?
Ehkä se kun saa olla tekemisissä eläimen, jolla on täysin oma tahto, kanssa. Ja se kun saa hevosen toimimaan kunnolla. Tallilla taas voi unohtaa suurimman osan huolista ja jutella sellasten ihmisten kanssa joita ei muuten näe.

Mikä on mielestäsi paras vuodenaika ratsastaa? Miksi?
Ehkä aikaväli huhtikuu-lokakuu on paras aika: tuolloin ei ole todellakaan liian kylmä, pohjat on pääosin hyvässä kunnossa ja on valoisaa ratsastaa.

Mitä kaikkea teet tallilla?
Ennen tein lähestulkoon kaikkea: muutaman kerran ollessani aamutallissa siivosin karsinoita, vein hevosia tarhaan, hain hevoset sisälle, hoidin niitä, talutin alkeistunneilla, ratsastin, autoin mikäli vain osasin... Aikalailla siis normaalia hoitajan ja tallitytön arkea. Nykyään kun talliaika on pienentynyt lähes minimiin, ei aikaa jää kuin hevosen kuntoon laittoon, ratsastukseen ja pois laittoon, keväällä ja syksyisin sitten myös tarhasta hakuun. Pimeän tultua se sitten jää pois, sillä hevoset on haettu talliin ennen pimeää.

Millä eri talleilla olet ratsastanut?
Ratsastin muutaman vuoden epäsäännöllisesti naapurini luona, alkeiskurssin verran Seppälän Ratsastuskoulussa - jonka sain muuten suoritettua vuodessa käteni murtumisen takia -, jonka jälkeen ratsastin kaksi vuotta Mikkolassa. Ja nyt jo kohta vuoden olen ollut Ponilaakson listoilla, hui kamala!

Kilpailetko? Millä tasolla?
Kilpailen, mutta vain 2-4 kisat vuodessa Ponilaaksossa. Tänä vuonna kilpailin kahdet kisat, vaikka tarkoituksena oli alunperin kisata kolmet kisat. Ensi vuonna suunnitelmissa on harjoituskisat joko esteillä tai koulussa, seurakoulumestaruudet ja syksyllä mahdollisesti ainakin koulukisat. Pyrin pitämään pääpainon kuitenkin kouluratsastuksessa. Taso on ensi vuoden heC/80cm mikäli mahdollista.

Mistä hankit ratsastusvaatteesi?
Suurin osa mun tämän hetkisistä varusteista taitaa olla Tokmannilta - ainakin kypärä, hanskat, sukat, kengät, takki, vanhat ratsastushousut ja chapsit (joista muuten irtos marraskuussa vetoketju..). Prismasta on sitten ostettu mun talviratsastushanskat. Kannukset, uudet ratsastushousut, yhdet sukat ja talviratsastustakki on tilattu Horzelta. Hupparit on ollu oikeastaan aina mun veljen vanhoja, paidat on ollu mun vanhoja - tosin kisoissa ollut valkoinen puolipitkähihanen on äidin vanha.

Oletko ajatellut meneväsi jonnekin muualle ratsastusleirille kuin Ponilaaksoon?
Itse asiassa viime kesän jälkeen pohdin pitkään menenkö Ponilaaksoon vai jonnekin muualle. Mielessä kävi ainakin Pykälämäki, mutta vanha - ja hyväksi todettu - tapa käydä kotitallin leireillä tuttujen hevosten ja ihmisten kanssa voitti ja ensi kesänäkin kääntyy auton nokka kohti Ponilaakson leirivinttiä kaverin kanssa, vielä leirin numero täytyy varmistella tuntien taas alkaessa.
Ratsastusleiri heinäkuussa 2014
Oletko ajatellut meneväsi hevosammattiin vai johonkin muuhun?
Näillä näkymin hevoset jäävät pelkäksi harrastukseksi, enkä ota ammattia siitä.

Onko perheenjäsenilläsi minkäänlaista hevostaustaa?
Jos oikein muistan, niin isäni perheellä oli kaksi hevosta työhommissa hänen ollessaan pieni, joten hän tietää jonkin verran entuudestaan hevosista. Pari kertaa isäni on katsonut Mikkolassa tuntiani ja käynyt muistaakseni kerran tallissa kun mua ei kuulunut autolle - syynä se että Ville oli purru mua just käteen ja en pystynyt jättämään sitä siltä istumalta siihen lähteäkseni. Äidilläni ei ole mitään hevostaustaa, mutta muutamia tunteja hän on kuvaillut ja koulukisoissa katsoi suoritukseni. Veljeni ei varmaan koskaan ole edes nähnyt hevosta (huomatkaa sarkasmi...) ja mulla on muistikuva että mun täysi-ikäiset siskopuolet ovat joskus aikoinaan ratsastaneet Mikkolassa, voin olla kyllä väärässäkin mutta molemmat kyllä muistavat joitakin vanhimpia Mikkolan hevosia.

Unelma-ammattisi?
Kopioitu suoraan askista jossa sain samanlaisen kysymyksen muutama viikko sitten, poistin vain hymiöt: "Ei luoja pistit pahan... mul ei just nyt oo mitää unelma-ammattia mut niitä on ollu varmaa miljoona täs vuosien aikana: halusin monta vuotta eläinlääkäriks, sitte ratsastuksenopettajaks, eläintenhoitajaks... yhes vaihees halusin olla opettaja mut joo ei kiitti enää.. Kassatädikski oon joskus halunnu muttaah..."

Jos sun pitäis muuttaa ulkomaille, niin mihin muuttaisit? Miksi?
En oo oikein ikinä ollu kiinnostunut ulkomaille muutosta, mutta jos olisi aivan pakko niin muuttaisin joko Saksaan tai Iso-Britanniaan. Molemmat maat ovat hyviä hevosmaita, ja kehittymismahdollisuudet aikalailla rajattomat.

Mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmasi?
Aattelin hakee johonkin lukioon ja opiskella siellä kolme vuotta. Ja jos en sielläkään ole vielä keksinyt mikä musta tulee isona, niin joudun varmaan pitämään sen jälkeen välivuoden. Jos olen keksinyt miksi haluan opiskella, niin mahdollisesti jatkan opiskeluja heti lukion perään. Ratsastaisin todennäköisesti niin pitkään kuin mahdollista.

Mikä sun viimeisin keskiarvo oli?
Joulutokarin keskiarvo oli 8.666666666666667 eli voin sanoa että 8.7. Lukuaineiden keskiarvo oli 8.625 eli aika samaa kaavaa mitä viime vuoden todistuksessa.



Kerro joku lapsuuden muisto?
Muistan aika vähän mun lapsuudesta, mutta parhaiten muistan ne talvet kun kävelin taksilta kilometrin matkaa kotiin. Naapurin vanha uroskoira oli tosi ihmisrakas, ja jos sitä rapsutti vähänkin niin se roikku koko loppumatkan sun mukana. Ja usein tää sama koira tuli syömään mummun kompostille :D Ihana tapaus, harmittaa kun kuoli muutama vuosi sitten.

Mitä pelkäät?
Oon huomannu tässä syksyn aikana pelkääväni kovia ja paukahtavia ääniä - varsinkin jos en näe asiaa. Pari esimerkkiä tältä syksyltä: seisoskeltiin kavereiden kanssa Ässä-kentän laidalla, maalin vieressä niin, että en itse nähnyt kentälle. Joku sitten potkas pallon täysiä siihen reunaan, ja sain varmaan maailmanluokan suurimman sätkyn (no ei ehkä ihan, mutta säikähdin todenteolla!). Toinen esimerkki tulee kuvistunnilta: tämänhetkisessä työssä käytetään ilmapalloja. Mun pallo oli viikon aikana tyhjentynyt ja se piti vaihtaa uuteen - tää merkkas pallon puhkasua. Katse oli koko ajan siinä mun työssä opettajan puhkaistessa palloa ja pakitin ihan seinään kiinni. Kovin suuri ääni siitä ei kuulunut, mutta säikähdin silti.
Vapaapudotuksetkin on varsinkin ekalla kerralla ihan hirveitä - esimerkkinä elokuun Powerparkin reissu, kun mut lähestulkoon pakotettiin 75 metriä korkeaan Dragon Toweriin, joka tulee alas vauhdilla 23 metriä sekunnissa. Pulssi oli varmaan ainakin 90 ja ääntä lähti koko porukan edestä...

Oletko herkkä?
Riippuu ihan millä tavalla - kaverit naureskelee välillä siitä kuinka alan itkemään jos jossakin elokuvassa tai kirjassa kuolee joku. Musiikki aiheuttaa joskus saman reaktion - esimerkiksi musiikintunnilla aloin yhtäkkiä itkemään laulamallemme laululle koska keskityin liikaa kappaleen sanoihin. Nyt vaikka muutaman viikon olemme samaa biisiä soittaneet, olen kuunnellut sitä kotona ja lauloin siitä säkeistön verran yksin joulujuhlassa, ei samaa reaktiota ole tullut. Toineen musiikkiin liittyvä esimerkki on Maa on niin kaunis: se on vaan kappale jonka kuunteleminenkin on mulle vaikeeta!

Lempiruoka?
Mulla ei oo varsinaista lempiruokaa, mutta varsinaista herkkua on makaroonilaatikko, kana ja riisi, pastat ja sosekeitto.

Pidätkö lukemisesta? Mitä kirjoja luet?
Kyllä pidän! Kirjoja tulee luettua aika vähän, sillä sopivia ei vain tule vastaan. Mulle saa ehdotella kirjoja, joissa on romantiikkaa. Twilightit eivät mua kiinnosta ollenkaan, mutta esimerkiksi Night Schoolit on ollu kivoja, harmi kun niitä on suomennettu vasta kaksi ensimmäistä osaa. Becca Fitzpatrickin Hush, hush -kirjasarja (Langennut enkeli, Riitasointu, Hiljaisuus, Loppusoitto) oli todella mielenkiintoinen, suosittelen lukemaan kaikki neljä kirjaa!

Viimeisin näkemäsi elokuva?
Katson aika vähän elokuvia, mutta kun katson niin saatan katsoa parikin leffaa putkeen. Viimeisin taitaa kuitenkin olla Raja 1918, jota en kuitenkaan katsonut täysin kokonaan.

Millaista musiikkia kuuntelet?
Mun musiikkivalikoima on todella laaja ja sitä voikin kuunnella tuolta oikealta löytyvältä soittolistalta. Listalta löytyy mm. Ed Sheeran, Roxette, Coldplay, Mikael Gabriel, Haloo Helsinki, Robin, Isac Elliot, Uniikki, Cheek, Immanuel, Idän Ihmeet, Jari Sillanpää, Miley Curys (vanhaa tuotantoa) ja Juha Tapio. Sitten on paljon näitä eri leffoista olevia biisejä, eli englanninkieliset versiot Leijonakuninkaista ja Spiritistä. Nostan hattua, mikäli jaksat kuunnella mun yli 500 biisin ja yli 30 tuntia kestävän soittolistan!

Miksi ja miten aloitit bloggaamisen?
Halusin pitää jonkinlaista päiväkirjaa, mutta en oikein ole ikinä pitänyt vihoista tai kirjoista mihin kirjoittaa. Erityisesti halusin kirjata ratsastukseni ja sen jälkeiset fiilikset ylös ja seurata kehitystäni niin ratsastajana kuin kirjoittajana. Molemmissa olen huomannut kehitystä, ja äidinkielen aineista saankin yleensä aina hyviä numeroita, vähintään ysiä. Oon kehittynyt myös bloggaajana, sillä blogin ulkoasukin on paljon siistimpi kuin blogin alkuaikoina, vaikkakin nyt bannerista saan kiittää Eevaa.

Tunnetko muita bloggaajia?
En varsinaisesti, muutama tuttuni bloggaa tai on bloggaillut. Tällä hetkellä tauolla oleva Roosis taitaa olla se parhaiten tuntemani ja lisäksi Mikkolassa ratsastavat kaverini Roosa ja Sanni pitävät blogia, johon itse väsäsin bannerin (voi kiesus miten ruma siitä omasta mielestäni tuli, kuvia oli nimittäin aika rajallisesti...) ja auttelen muutenkin tarpeen vaatiessa. Sitten pari Ponilaaksolaista on kirjoittaneet, mutta taitaa lähes kaikkien blogit olla jäissä. Uskallan laskea myös entisen bloggaajakaverini Kiian tuntemiini ihmisiin, vaikka en häntä olekaan koskaan henkilökohtaisesti tavannut - pitäisi sekin varmaan joskus toteuttaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti